Loader

Loading...

Winkelmandje is leeg

Hoe jouw fiets onderhouden in 3 stappen

We zijn allemaal blij wanneer we een gloednieuwe fiets hebben, maar hoe hou je deze zo lang mogelijk proper? Als je veel fietst, zal er regelmatig iets stuk gaan of slijten. Door zelf goed voor je fiets te zorgen, kun je dit grotendeels voorkomen. Een fiets die goed onderhouden is, gaat veel langer mee. Hoe doe je dit nu best? Wij geven een aantal tips mee: 

 

Stap 1: De fietsketting schoonmaken

 

  • Hoe ga je te werk?

Na het fietsen kan er allerlei vuil tussen jouw ketting terecht komen. Vandaar dat het belangrijk is om dit op regelmatige basis te onderhouden en schoon te maken. 

 

Zet de fiets op een fietsstandaard of zet de fiets op z’n kop. Hierna dip je het doek of verfborstel in de Chain Cleaner en laat je de ketting draaien met de trappers terwijl je met het doek tegen de ketting wrijft. Met een tandenborstel kan je nog iets gemakkelijker tussen de tussenruimtes van een ketting. Let op dat je zeker ook eens schakelt zodat deze volledig gereinigd is. Daarna laat je de ontvetter even inweken zodat deze goed zijn werk kan doen.

Nadien spoel je de ketting met water en droog je deze af nadat je ook het frame hebt gewassen.

 

 

Stap 2: Frame wassen

 

  • Hoe ga je te werk?

Dip het doek in een emmer water aangevuld met Bike Shampoo of Bike Cleaner. De Shampoo is eerder voor regelmatig gebruik, de Bike Cleaner zou ik gebruiken indien de fiets heel vuil is. Beide kan je gebruiken voor alle soorten fietsen (aluminium, carbon, titanium,…).

 

Je zeept de fiets in en verwijdert alle vuile vlekken. Nadien ga je de fiets afspoelen. Gebruik hiervoor geen tuinslang of hogedruk reiniger. Zo kan je je fiets enkel maar beschadigen! Voor het afspoelen gebruik je best een doek en een emmer water. Ook de velgen en de spaken goed meenemen. Zorg ervoor dat er geen zeeprestanten meer op de fiets zijn.

 

Hierna kan je beginnen met het drogen van de fiets. Gebruik een verse, droge doek om te vermijden dat je de fiets beschadigt. Indien er toch een kras aanwezig zou zijn, dan hebben wij de Scratch Remover Paste. Deze verwijdert de kleinere krassen op de fiets. 

 

Na het drogen van de fiets gaan we de Frame Polish of de Frame Polish Spray gebruiken om een beschermende laag aan te brengen. Dit mag gewoon met een doek gebeuren of je kan de spray gebruiken voor moeilijk bereikbare plaatsen.

 

De verschillende lagers moeten niet zo vaak gereinigd worden. Eenmaal per jaar volstaat en dit best met onze Spit ’N Shine Bearing Grease.

 

 

Stap 3: De ketting opnieuw insmeren

 

  • Hoe ga je te werk?

Na het ontvetten en het drogen van de ketting gaan we de ketting opnieuw insmeren. Gebruik hiervoor de Chain Lube, of de Chain Lube Wet voor natte omstandigheden. Zorg ervoor dat de ketting draait en dat je schakelt zodat alles volledig ingevet is. 

Hangt er te veel olie aan, verwijder deze dan met het doek. Te veel olie zorgt er namelijk voor dat de ketting sneller vuiler wordt.

Een fiets schoonmaken vergt zeker wat tijd, maar het loont zeker de moeite.